7 tipů, jak na skandinávský design u vás doma

Baví vás skandinávský design a přemýšlíte, že si v tomto stylu zařídíte svůj domov? Chcete si ujasnit, co severský styl je a čemu se naopak vyhnout? Následující řádky vám poradí. Dali jsme dohromady sedm typických znaků skandi designu, díky kterým můžete vnést trochu severu i k sobě domů.

Minimalismus a funkčnost především

Čisté linie, tlumené tóny, jednoduchost. Chytře řešené skandinávské interiéry se vyznačují minimalismem, ve kterém není místo pro nepořádek a zbytečnosti. Pokud vás tedy láká mít domácnost ve stylu typického Švéda nebo Nora, schovejte sety svátečního porcelánu po babičce a popřemýšlejte, jak nově získané centimetry využít o něco efektivněji.

3

Příroda i uvnitř

Přestože jsou Skandinávci vyznavači minimalismu, jejich domovy vůbec nepůsobí chladně – a to díky materiálům, které strohost jednoduše zařízených domácností vyvažují. Příjemné dřevěné podlahy a nábytek, odhalené trámy, vlněné koberce, kůže a hrubé textilie jsou doplněné kovem, sklem, kamenem a mramorem… Tím vším seveřané dokazují svoji provázanost s nádhernou skandinávskou krajinou a vnáší ji přímo do svých domů a bytů. 

Tip: Dřevěný prvek můžete přidat i na stěny. Naše originální minimalistické panely na nich budou nejen skvěle vypadat, ale také výrazně zlepší akustiku interiéru. Snadná instalace je pak už jen příjemným bonusem. Prohlédněte si je tady.

Spousta přirozeného světla (a svítidel) 

Na útulnosti dodává skandinávským domovům i dostatek světla. Typicky velká okna vpouští do prostoru přirozené světlo, které místnosti pocitově zvětšuje. Po západu slunce (a během polárních nocí) pak nastupují na pomoc svítidla – ať už industriální kovové lampy a lustry, nebo romantické svíčky.

1

Neutrální barvy nemusí být nuda

Severský design je charakteristický i tlumenými barvami. Nebojte se však, že by bílá, béžová, šedá nebo pastelově modrá působily mdle: díky své svěžesti a schopnosti prostor opticky zvětšit udělají z vašeho bydlení oázu klidu, perfektní pro odpočinek po hektickém dni.

Kontrast povolen

Pokud se obáváte, že by vám doma výrazné barvy přece jen chyběly, můžete světlé tóny vyvážit tmavě modrou, antracitovou a případně černou – buď skrze zmíněná svítidla, kus nábytku, nebo třeba akcentovou zeď. Dávejte však pozor, aby tmavá paleta nepřeválcovala svůj světlý protějšek a vizuálně tak prostor nezmenšila.

Dekorace a doplňky s mírou

Jste typickým sběračem a máte tendenci zkrášlovat každý volný centimetr, na který doma narazíte? Pak pro vás máme špatnou zprávu: skandinávský design a lapače prachu bohužel nejdou dohromady. Nemusíte ale zoufat, doplňky totiž nejsou žádným tabu ani ve Skandinávii.

Právě díky několika výrazným prvkům můžete interiéru dodat na osobitosti. Při výběru jen dbejte na to, aby byl každý kousek jak hezký, tak i praktický. Hodit se určitě budou polštářky, deky a přehozy, kterým dodají šťávu přírodní nebo geometrické vzory. Vedle nikdy nešlápnete ani s pokojovkami.

2

Odvaha udělat to po svém 

Magazíny věnované bydlení a designu občas nabízí tolik rad a doporučení, až by se z nich člověku zatočila hlava. Nezapomeňte ale, že ve vašem domově musí být příjemně hlavně vám a vašim blízkým. Přestože skandinávský design má své typické znaky, díky své jednoduchosti se skvěle doplňuje s dalšími styly – nemusíte se tedy bát ozvláštnit ho svou oblíbenou barvou nebo kouskem umění.

Máte chuť na další porci severské inspirace? Přečtěte si náš článek, kde představujeme historii skandinávského designu a porovnáváme jeho jednotlivé typy: švédský, norský, dánský a finský. Zároveň nás můžete sledovat na Facebooku a Instagramu, kam přidáváme (mimo jiné) fotky panelů Woodea v domovech, kancelářích nebo podnicích našich zákazníků.

Chcete zjistit více o našich dřevěných panelech? Prozkoumejte fotogalerii nebo se seznamte s kompletní nabídkou.