Skandinávský design: Co byste měli vědět o stylu seveřanů

Čisté linie, kvalitní přírodní materiály, minimalismus a funkčnost a ani stopa po zbytečnostech. Skandinávský styl hýbe světem designu už pěknou řadu let – a do důchodu se zatím rozhodně nechystá. Zjistěte, kde se vzal, čím si získal své příznivce a jak se skandinávské interiéry liší napříč zeměmi severní Evropy.

Co je to vlastně Skandinávie?

Tato zdánlivě jednoduchá otázka má hned několik správných odpovědí. Přestože Skandinávský poloostrov je domovem Norska, Švédska a části Finska, mezi skandinávské země jsou nejčastěji zařazována tři severská království s provázanou historií: vedle Norska a Švédska jde také o Dánsko. Mnozí ale za skandinávské země považují i Finsko, případně také Island nebo dokonce Grónsko. I když tito seveřané do Skandinávie oficiálně nepatří, se zmíněným skandinávským triem mají mnoho společného – a to nejen geografickou blízkost, vysokou úroveň vzdělání nebo skvělé ryby, ale i vytříbený design.

_dsc2044_optimized

 Jak se sever vydal do světa 

Skandinávský styl vychází z kvalitních materiálů a poctivé řemeslné tradice. A protože seveřané odjakživa milují přírodu a pobyt venku, přírodní materiály, barvy a další elementy najdeme ve velkém i ve skandinávských interiérech.

Šanci představit skandinávský design světu dostali severoevropané v 50. letech, konkrétně v roce 1954, kdy newyorské Brooklyn Museum uspořádalo výstavu Design in Scandinavia. Odlehčený styl „skandi“ rychle nabral na popularitě v USA i v Evropě: nabídl totiž alternativu k hnutí mid-century modern. S tím sice severský styl mnohé prvky sdílí, zároveň ale – na rozdíl od tmavšího a temnějšího stylu MCM – klade důraz na světlé barvy a vzdušné prostory. Od dob ikonické výstavy učaroval skandinávský styl fanouškům designu po celém světě, včetně Česka. A protože neztrácí dech ani po bezmála 70 letech, můžeme očekávat, že nám bude do bydlení promlouvat i nadále.

Chcete i vy do své domácnosti vnést trochu přírody? Prozkoumejte naše designové dřevěné panely, které nejen skvěle vypadají, ale zároveň izolují hluk a zlepšují akustiku celého interiéru.

 

Skandinávský design (minimálně) 4x jinak

Už jsme zmínili, že všechny severské země mají hned několik společných jmenovatelů – a nádherný funkční design je bezesporu jedním z nich. Přesto se mezi interiéry Švédů, Dánů, Finů a Norů najdou drobné rozdíly, které činí unikátními jak jejich domovy, tak jednotlivé typy skandinávského stylu. Co je tedy odlišuje?

develoria_byt-3126_optimized

Švédsko

Jednoduchost a praktičnost, ale zároveň rafinovanost a hravost. Pro rodiště legendárního řetězce IKEA jsou typické interiéry, které kreativně propojují staré s novým a kde hrají prim odstíny bílé a světle šedé. Ty jsou zjemňovány spoustou přírodních materiálů a veselými barevnými detaily.

Dánsko

Střídmost a minimalismus, doplněné výraznými kousky nábytku. Přestože někomu by se dánský styl mohl kvůli časté kombinaci bílé a černé nebo antracitové zdát příliš přísný, milovníci nenuceně originálního designu (zejména židlí a křesel) si v dánských interiérech rozhodně přijdou na své.

black2-2

Finsko

Spousta světla, bílé zdi, světlý nábytek a téměř bílé dřevo na podlaze a na stropech. Přesto se v domovech Finů nemusíte bát nudy. Důvodem jsou dekorace a nádobí, inspirované finskou kulturou a přírodou, i textilie s květinovými a geometrickými motivy, které jsou pro tuto zemi snad stejně typické jako sauny.

Norsko

Na venkově rustikální a bytelný, ve městech typicky evropský. Norskou odnož skandinávského stylu je sice obtížné uchopit, přesto má co nabídnout – zejména těm, kteří mají obavy z větších experimentů. Díky silné inspiraci lidovým uměním, řemeslem a přírodou je navíc norský design vhodný například na venkovskou usedlost nebo chatu.

_dsc7928_hdr_optimized

Něco pro každého

Pokoušet se skandinávský styl shrnout do pár slov by byla škoda. Díky detailům, které odlišují švédský design od toho finského a norský od dánského, si to nejlepší řešení pro své bydlení vybere opravdu každý. Napište nám na Facebooku nebo Instagramu, jaké pojetí skandinávského stylu je nejbližší právě vám. A nezapomeňte nás sledovat, ať vám neunikne žádný z dalších článků na téma skandinávského designu, které pro vás připravujeme.

Cítíte, že skandinávský design je to pravé pro váš domov? Prohlédněte si nabídku akustických panelů Woodea nebo se inspirujte naší fotogalerií.